NaKolei.pl MediotekaDawniej na kolei 11 czerwca Skansen Taboru Kolejowego w Chabówce świętuje 25. rocznicę powstania

11 czerwca Skansen Taboru Kolejowego w Chabówce świętuje 25. rocznicę powstania

Redakcja

Dziś urodziny obchodzi Skansen Taboru Kolejowego w Chabówce. Mija dokładnie 25 lat od jego powstania. Otwarcie Skansenu miało miejsce w 1993 roku.

Skansen Taboru Kolejowego w Chabówce należy do PKP CARGO S.A. Dziś obchodzi 25. rocznicę powstania. Jego początki sięgają 11 czerwca 1993 r. Założono go na terenie odbudowanej w 1947 roku parowozowni. Skansen powstał z inicjatywy Naczelnika Lokomotywowni Pozaklasowej Sucha Beskidzka, Pan Paweł Zaleski.

Skansen sąsiaduje z historyczną, niezelektryfikowaną linią kolejową z Chabówki do Nowego Sącza, prowadzącą przez Mszanę Dolną i Limanową. Uchodzi ona za jedną z najpiękniejszych linii w Polsce.

Tabor

Jak informuje PKP CARGO, Skansen Taboru Kolejowego w Chabówce posiada najwięcej różnorodnych, zabytkowych pojazdów kolejowych w swojej kolekcji. Starodawne składy były prezentowane w Chabówce już od połowy lat 80. Odbywało się to na świeżym powietrzu. W Skansenie znajdziemy najcenniejszy jego okaz – najstarszy zachowany parowóz w Polsce – tendrzak TKb-1479, wybudowany w 1878 r. w Berlinie.

Pozostałe eksponaty, jakie można podziwiać w Chabówce to m.in. parowóz Ty37-17 – zbudowany w 1938 r. w Zakładach Cegielskiego w Poznaniu, Okz32-2 – jedyny zachowany przedwojenny parowóz przystosowany do pracy na liniach górskich czy parowóz Ol12-7 – zbudowany w 1912 r. w Wiedniu.

Miłośnicy zabytkowej kolei mogą brać udział w organizowanych co jakiś czas przejazdach specjalnych pociągami retro. Prowadzą je czynne parowozy, które kursują np. do Nowego Sącza, Zakopanego czy Suchej Beskidzkiej.

Więcej na temat Skansenu w Chabówce znajdą Państwo na jego oficjalnej stronie.

Skomentuj ten artykuł

Podobne artykuły

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Rozumiem Polityka prywatności